Pudding z tapioki z mango, orzechami i czekoladą

Pudding z tapioki z mango, orzechami i czekoladą jest deserem który z pewnością zdobędzie wierne grono fanów.

Wydrukuj

Pudding z tapioki z mango, orzechami i czekoladą

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Łatwy w przygotowaniu, pięknie wyglądający deser.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 80g perełek tapioki
  • 500ml mleka (krowiego, migdałowego, kokosowego, ryżowego, sojowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 dojrzałe mango
  • gorzka czekolada
  • orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Mleko zagotuj, dodaj perełki tapioki, cukier i wymieszaj. Gotuj tapiokę na małym ogniu aż zrobi się przezroczysta - około 20 minut. Tapioka bardzo szybko przywiera do dna garnka, więc mieszaj ją bardzo często. Ugotowaną tapiokę przełóż do małych szklanek lub słoiczków. Mango obierz ze skórki i odkrój od pestki. Połowę miąższu pokrój w kostkę, drugą połowę zmiksuj na gładki krem. Wyłóż zmiksowany miąższ na tapiokę, następnie dołóż kostki mango. Pudding udekoruj obranymi ze skorupek orzechami włoskimi i posiekaną, gorzką czekoladą. Deser możesz podawać od razu po przygotowaniu. Możesz go również schłodzić w lodówce - staje się wtedy gęstszy.

Leave a Reply