Składniki
-
500g suchego, łuskanego grochu
-
500g cukinii
-
1 duża cebula
-
2 jajka
-
1/2 łyżeczki kminku
-
sól/pieprz
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy
-
1 pęczek kopru
Sposób przygotowania
Groch przełóż do miski, zalej zimną wodą i wypłucz. Czynność powtarzaj do momentu aż woda po płukaniu będzie przezroczysta. Czystą, zimną wodą ponownie wypełnij miskę z grochem, tak by groch był w całości nią zalany i odstaw na całą noc ( minimum na 5h). Groch odcedź, przesyp do garnka, dodaj kminek, sól i gotuj aż zmięknie. Ugotowany groch odcedź i wystudź. Cukinie umyj, osusz a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp ją solą, wymieszaj i przełóż na sitko by odciekł nadmiar wody. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Koperek opłucz pod bieżącą woda, osusz i drobno posiekaj. Groch przełóż do kielichowego blendera i zmiksuj na gładką masę. Cukinię odciśnij, przełóż do miski. Dodaj do niej groch, cebulę, koper, jajka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masa powinna przypominać tę na kotlety mielone. Jeśli będzie zbyt rzadka dosyp bułkę tartą. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Świetnie smakują w towarzystwie buraczków,
karmelizowanej marchewki, mizerii lub
sosu czosnkowego.