Placuszki kefirowe z brzoskwiniami

Placuszki kefirowe z brzoskwiniami są pyszną, śniadaniową propozycją.

Wydrukuj

Placuszki kefirowe z brzoskwiniami

napisała:

0,0 rating
  • V
Delikatne, kefirowe placuszki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 brzoskwinie
  • 400g kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 130g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • olej do smażenia placuszków
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, sól, kefir, jajka i zmiksuj na gładką ciasto. Odstaw ciasto na 30 minut. Brzoskwinie umyj i osusz. Przetnij na pół, wyjmij pestkę i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż niewielkie placuszki. Smaż do momentu zarumienienia z obu stron. Następnie na patelni rozgrzej masło, dodaj plasterki brzoskwini i miód. Gdy owoce z miodem się podgrzeją i sos z soku z brzoskwiń i miodu zgęstnieje, przełóż je na placuszki. Polej sosem. Z podanych proporcji otrzymasz 12 placuszków

Leave a Reply