Bułki z jajkiem sadzonym

Bułki z jajkiem sadzonym czyli śniadaniowy klasyk z nutą pikanterii.

Wydrukuj

Bułki z jajkiem sadzonym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Pyszna propozycja śniadaniowa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:8 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 ulubione bułki - u mnie do burgerów
  • 2 jajka w rozmiarze l
  • 6 plastrów ogórka
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 2 duże liście ulubionej sałaty - u mnie karbowana
  • sól/pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • chili
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
Ogórka i chili umyj i pokrój w cienkie plasterki. Szczypiorek posiekaj. Liście sałaty opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Bułki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na niej bułki przekrojoną stroną. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj je aż się zarumienią i zdejmij z patelni. Dolej na patelnię olej a gdy się rozgrzeje dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, usmaż by miały płynne żółtko. Wewnętrzne strony bułki posmaruj majonezem. Na dolnej połowie bułki ułóż liść sałaty, plasterki ogórka, dopraw solą i pieprzem. Na ogórki ostrożnie nałóż usmażone jajko. Dodaj kilka plasterków chili i szczypiorek. Na górę nałóż drugą połowę bułki.

Leave a Reply