Składniki
-
200g ryżu krótkoziarnistego np arborio
-
1 pęczek mięty
-
1/2 pęczka kopru
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
250g cukinii
-
sól/pieprz
-
1 duża cebula
-
40 kiszonych liści winogron + 5 do wyłożenia garnka
-
sok z cytryny
-
1 - 1,5 bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zioła drobno posiekaj. Warzywa, zioła oraz suchy ryż przełóż do dużej miski, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Kiszone liście opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli nie posiadasz kiszonych liści użyj liści świeżych jednak sparz je wcześniej 3 minuty we wrzątku z osoloną wodą i wystudź. Liście gładką stroną ułóż na desce, na każdy nałóż łyżkę farszu i zwiń jak gołąbki. Nie zwijaj dolmades bardzo ściśle ponieważ w trakcie gotowania ryż spęcznieje. Na dno garnka z grubym dnem rozłóż pozostałe liście winogron. Na liście ułóż ostrożnie dolmades, jeśli trzeba to ułóż je warstwami. Na roladki nałóż talerz który dociąży je i spowoduje, że się nie rozwiną. Całość zalej bulionem warzywnym. Tak by wszystkie dolmades były przykryte płynem. Gotuj je przez 40-45 minut na małym ogniu, pilnując by ciągle były przykryte bulionem. Po ugotowaniu pozostaw dolmades w bulionie do całkowitego wystudzenia. Następnie odcedź. Podawaj je na ciepło prosto z bulionu lub na zimno. Dolmades przechowuj w lodówce. Idealnie smakują z
sosem czosnkowym. Z podanych proporcji otrzymasz 40 małych dolmades.