Çilbir – jajka po turecku

Çilbir – jajka po turecku ugotowane w koszulkach, podane na czosnkowym jogurcie greckim z dodatkiem topionego masła i przypraw.

Wydrukuj

Çilbir – jajka po turecku

napisała:

0,0 rating
  • V
Ciekawe, śniadaniowe danie.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:4 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 60g masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 350-400g jogurtu greckiego (może być również naturalny)
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki octu (winny, jabłkowy, spirytusowy)
  • sól/pieprz
  • pieczywo
Sposób przygotowania
Jogurt wyjmij z wyprzedzeniem z lodówki by miał temperaturę pokojową. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem. Posiekaj pietruszkę. Jajka wbij pojedynczo do miseczek. Każde jajko posól i popieprz. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i zmniejsz moc palnika tak by woda minimalnie bulgotała. Długą łyżką zamieszaj wodę tak by powstał w niej mały wir. Ostrożnie, partiami wlewaj jajka do wody. By jajka miały idealny, okrągły kształt możesz podczas ścinania się białka delikatnie je formować łyżką. Gotuj jajka przez 2-3 minuty. W rondelku podgrzej masło z mieloną papryką i płatkami chili.  Jogurt rozsmaruj na talerzach. Cedzakową łyżką wyjmij jajka z garnka i połóż je na jogurcie. Rób to ostrożnie by jajka nie pękły i żółtko się nie rozlało. Całość polej roztopionym masłem. Posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Leave a Reply