Spring rolls z krewetkami i makaronem ryżowym

Spring rolls z krewetkami i makaronem ryżowym są łatwą w wykonaniu i efektownie wyglądającą przekąską.

Wydrukuj

Spring rolls z krewetkami i makaronem ryżowym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Małokaloryczna, chrupiąca przekąska.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 16 krewetek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • kilka gałązek kolendry
  • 80g cienkiego makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżki ziaren sezamu
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z ćwiartki limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
Sposób przygotowania
Krewetki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Na patelni rozgrzej olej z masłem, dodaj krewetki, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz sezam. Smaż krewetki przez około 3 minuty, wystudź. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Papryki pokrój w cienkie paseczki, chili w cienkie półplasterki,  szczypiorek pokrój na mniejsze część. Oddziel od gałązek listki kolendry. Wszystkie składniki przed rozpoczęciem procesu zwijania powinny być wcześniej przygotowane i podzielone na 8 części. Papier ryżowy pojedynczo, partiami namaczaj przez kilka sekund - ja namaczam go na patelni i rozłóż na zwilżonej powierzchni i nałóż farsz. Najpierw na dół arkusza papieru ryżowego nałóż makaron ryżowy, następnie warzywa, krewetki i kilka listków kolendry. Zwiń spring rolls w taki sam sposób jak gołąbki. Najpierw zwiń od dołu tak by papier ryżowy zawinął farsz - delikatnie go dociśnij, następnie zwiń boki do środka i zroluj w górę. Farsz powinien być ściśle zawinięty w papier ryżowy.  Spring rolls podawaj z sosem sojowym lub ostrym dipem z chili.   Wskazówki:
  • papier ryżowy namaczaj przez 5 - 8 sekund w zimnej wodzie,
  • namoczony papier rozkładaj na mokrej, plastikowej desce lub zwilżonej kuchennej ściereczce lub mokrym talerzu. Powierzchnia musi być gładka i wilgotna by nie rozdarła arkusza i by arkusz się do niej nie przylepił,
  • na miękki makaron ryżowy nałóż makaron w niego wciśnij warzywa, następnie krewetki - tak by przy zwijaniu warzywa nie przerwały arkusza,
  • nie nakładaj za dużej ilości farszu - zbyt dużo składników obciąży papier ryżowy i będzie się rozrywał
  • nie nakładaj spring rolls zbyt blisko siebie by się nie posklejały
  • nie nadają się do przechowywania
 

Leave a Reply