Spring rolls z krewetkami i makaronem ryżowym są łatwą w wykonaniu i efektownie wyglądającą przekąską.
Wydrukuj
Spring rolls z krewetkami i makaronem ryżowym
- V
- GF
Małokaloryczna, chrupiąca przekąska.
Składniki
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 16 krewetek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- kilka gałązek kolendry
- 80g cienkiego makaronu ryżowego
- 1/2 łyżki ziaren sezamu
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- sok z ćwiartki limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 papryczka chili
Sposób przygotowania
Krewetki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Na patelni rozgrzej olej z masłem, dodaj krewetki, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz sezam. Smaż krewetki przez około 3 minuty, wystudź. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Papryki pokrój w cienkie paseczki, chili w cienkie półplasterki, szczypiorek pokrój na mniejsze część. Oddziel od gałązek listki kolendry. Wszystkie składniki przed rozpoczęciem procesu zwijania powinny być wcześniej przygotowane i podzielone na 8 części. Papier ryżowy pojedynczo, partiami namaczaj przez kilka sekund - ja namaczam go na patelni i rozłóż na zwilżonej powierzchni i nałóż farsz. Najpierw na dół arkusza papieru ryżowego nałóż makaron ryżowy, następnie warzywa, krewetki i kilka listków kolendry. Zwiń spring rolls w taki sam sposób jak gołąbki. Najpierw zwiń od dołu tak by papier ryżowy zawinął farsz - delikatnie go dociśnij, następnie zwiń boki do środka i zroluj w górę. Farsz powinien być ściśle zawinięty w papier ryżowy. Spring rolls podawaj z sosem sojowym lub ostrym dipem z chili. Wskazówki:- papier ryżowy namaczaj przez 5 - 8 sekund w zimnej wodzie,
- namoczony papier rozkładaj na mokrej, plastikowej desce lub zwilżonej kuchennej ściereczce lub mokrym talerzu. Powierzchnia musi być gładka i wilgotna by nie rozdarła arkusza i by arkusz się do niej nie przylepił,
- na miękki makaron ryżowy nałóż makaron w niego wciśnij warzywa, następnie krewetki - tak by przy zwijaniu warzywa nie przerwały arkusza,
- nie nakładaj za dużej ilości farszu - zbyt dużo składników obciąży papier ryżowy i będzie się rozrywał
- nie nakładaj spring rolls zbyt blisko siebie by się nie posklejały
- nie nadają się do przechowywania