Składniki
-
1 chleb
-
150g masła w temperaturze pokojowej
-
150g startego sera mozzarella
-
200g wędzonego boczku
-
duży pęczek natki pietruszki
-
8 ząbków czosnku
-
sól/pieprz
Sposób przygotowania
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się chleb z dnia wcześniejszego, lekko czerstwy.
Boczek pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię i podsmaż aż się przyrumieni. Odcedź z wytopionego tłuszczu i wystudź. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Do masła dodaj czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj. Chleb ponakrawaj od góry w szachownicę - pionowe i poziome paski. Krój go tak by nie przeciąć jego spodu. Delikatnie odchylając poszczególne części chleba faszeruj go ziołowym masłem, boczkiem i serem. Staraj się umieścić farsz jak najgłębiej. Chleb owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Gorący chleb z ciągnącym się serem najlepiej smakuje podany z ulubionym dipem: u mnie jogurt naturalny i
pasta chili.