Spaghetti z krewetkami i szpinakiem

Spaghetti z krewetkami i szpinakiem jest bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem.

Wydrukuj

Spaghetti z krewetkami i szpinakiem

napisała:

0,0 rating
Szybki makaron z krewetkami i szpinakiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 160g makaronu spaghetti
  • 10 krewetek
  • 100g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Liście szpinaku umyj i pozostaw do osuszenia. Krewetki oczyść, umyj i osusz. Kilka możesz pozostawić w pancerzu do dekoracji dania. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę chili i natkę pietruszki również drobno posiekaj. Na patelnię dodaj olej, masło, dołóż czosnek i podgrzej. Gdy czosnek zacznie się delikatnie rumienić a masło całkowicie rozpuści, wsyp krewetki. Podsmaż je przez 20 sekund z każdej strony. Dolej wino, dodaj papryczkę, natkę pietruszki, sól, zamieszaj. Smaż na większym ogniu przez minutę co chwilę mieszając. Do krewetek dodaj makaron i pozostałą po gotowaniu wodę. Wsyp liście szpinaku, wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do zagotowania. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Leave a Reply