Pasta z pieczonych buraków

Pasta z pieczonych buraków jest łatwą w wykonaniu pastą śniadaniową.

Wydrukuj

Pasta z pieczonych buraków

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Pyszna, kanapkowa pasta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2-3 buraki około 250-300g
  • olej do smarowania buraków
  • 100g sera feta lub sera kanapkowego
  • sól/pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Buraki umyj i osusz. Każdy dokładnie posmaruj olejem i owiń folią aluminiową spożywczą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40-60 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości buraka. By mieć pewność czy jest miękki, ostrożnie rozwiń folię aluminiową i wbij w buraka widelec. Upieczone buraki rozwiń z folii i pozostaw do wystudzenia a następnie obierz ze skórki. Pokrój je w mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj do nich ser, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Zmiksuj na gładką pastę. W razie konieczności dopraw solą. Do miksowania możesz użyć również blendera ręcznego. Pastę podawaj z domowym pieczywem lub bagietkami.

Leave a Reply