Składniki
-
około 200/220g mąki białej gryczanej + do oprószenia stolnicy, rąk i truskawek
-
2 średniej wielkości jajka
-
1 kg ziemniaków
-
sól
-
woda do gotowania
-
400g słodkich truskawek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Po odcedzeniu garnek z ziemniakami ponownie postaw na palnik i na małej mocy ognia odparuj nadmiar wilgoci. Wystarczy 45 sekund by namiar wody odparował. Ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Rozłóż je cienką warstwą na obsypanej mąką stolnicy. Dobrze jest przygotować ziemniaki na 2 godziny przed robieniem knedli. Wtedy z pewnością będą wystudzone i dobrze odparowane. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Najpierw dodaj 200g mąki i zagnieć składniki. Masa powinna być zwarta, swobodnie odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste dodaj więcej mąki. Z ciasta uformuj gruby rulon. Do knedli wybierz niewielkie truskawki. Ważne by owoce miały tę samą wielkość. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i oprósz odrobiną mąki. Dłonie obsyp mąką. Z rulonu odrywaj kawałki ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Ciasto uformuj na kształt kulki a następnie spłaszcz ją na równy placek. Na środek nałóż truskawkę i zaklej ją ciastem. Delikatnie uformuj kulkę i ułóż ją na stolnicy z cienką warstwą mąki. Z resztą ciasta i truskawek postępuj identycznie aż uformujesz wszystkie knedle. Knedle gotuj partiami (by swobodnie mogły pływać) w osolonej wodzie. Włóż je delikatnie do garnka i po chwili ostrożnie zamieszaj. Gotuj je około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody. Knedle wyławiaj łyżką cedzakową. Knedle idealnie smakują polane jogurtem naturalnym, musem ze zmiksowanych truskawek lub podsmażoną bułką tartą.