Melanzane alla parmigiana – zapiekanka z bakłażana

Kuchnia włoska charakteryzuje się pachnącymi pomidorami, pysznymi serami i genialnymi przyprawami. Melanzane alla parmigiana to bakłażanowa zapiekanka z dodatkiem parmezanu, mozzarelli, pomidorów oraz pachnocego oregano i bazylii.

Wydrukuj

Melanzane alla parmigiana – zapiekanka z bakłażana

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Włoska, bakłażanowa zapiekanka
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:45 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 bakłażany - około 800g
  • 500g pomidorów pelati z puszki
  • 200ml passaty pomidorowej
  • bazylia
  • oliwa
  • sól/pieprz
  • 50g parmezanu
  • 3 kulki mozzarelli
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • oregano suszone - szczypta
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Bakłażany umyj i osusz, pokrój na grubsze plastry. Rozłóż na desce i oprósz solą z każdej strony. Tak przygotowane bakłażany odstaw na 30 minut by pozbyć się goryczki. Następnie osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Bakłażany podsmaż na patelni grillowej lub normalnej na odrobinie oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Passatę pomidorową przelej do garnka, dodaj pomidory pelati, oregano, dopraw pieprzem i solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Gotuj sos około 8 minut aż pomidory się rozpadną i sos stanie się gęstszy. Parmezan zetrzyj na tarce do sera. Kulki mozzarelli pokrój na plastry. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu, następnie ułóż warstwę bakłażanów, na nie nałóż mozzarellę, pomidorowy sos i starty parmezan. Kontynuuj układanie warstw w ten sam sposób. Górną warstwę sosu skrop oliwą. Tak przygotowaną potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Zapiekankę podawaj z liśćmi świeżej bazylii.

Leave a Reply