Kuskus z dynią i granatem

Kuskus jest jedynym zbożowym produktem który można w tak łatwy i szybki sposób przyrządzonym do spożycia. Jest bardzo drobniutkim makaronem przygotowanym z pszenicy durum. Jest idealny jako dodatek do mięs, sałatek a nawet zup i śniadań. Kuskus podany z dynią, pestkami granatu i świeżymi ziołami jest piękną, kolorową i smaczną przekąską.

Wydrukuj

Kuskus z dynią i granatem

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Kolorowa sałatka z kuskusu, dyni i granatu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g kuskusu
  • 250g dyni
  • pestki z 1/2 granatu
  • olej
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól/pieprz
  • wrzątek
Sposób przygotowania
Oczyszczoną dynię pokrój w kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju aż stanie się miękka. Dynię dopraw solą i pieprzem. Kuskus przełóż do garnka, dodaj odrobine soli, zalej wrzątkiem tak by woda wystawała około 5mm nad powierzchnię kuskusu. Garnek zamknij pokrywką i odstaw na 5 minut. Pietruszkę i tymianek drobno posiekaj. Pestki granatu dodaj do dyni, przesyp również kuskus oraz pietruszkę i tymianek. Całość wymieszaj i dopraw w razie konieczności.

Leave a Reply