Ryż z dynią i mleczkiem kokosowym

Pyszny ryż, kolorowe i wyraziste przypraw oraz mięsne lub warzywne dodatki. Moja wegańska wersja ryżu jest daniem słodko – pikantnym z odrobiną kokosowego aromatu.

Wydrukuj

Ryż z dynią i mleczkiem kokosowym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Aromatyczny ryż z dynią.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 40g pora (białej części)
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 400ml mleczko kokosowego
  • 130g długoziarnistego ryżu
  • 40g rodzynek
  • 40g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 400g dyni (obranej, bez miąższu)
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • ciepła woda do zalania rodzynek
Sposób przygotowania
Ciepłą wodą zalej rodzynki, tak by woda przykrywała je i pozostaw do namoczenia. Ryż dobrze przepłucz pod bieżącą wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej olej, dodaj curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i szybko zamieszaj. Dodaj posiekane szalotki, chili i pokrojonego w półplasterki pora. Na patelnię wsyp ryż i dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy ryż zrobi się szklisty dodaj mleczko kokosowe i pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dopraw wszystko odrobiną soli i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i duś ryż na małym ogniu około 15 minut aż warzywa i ryż zmiękną. Potrząśnij co chwilę patelnią by danie nie przywarło do dna. Na koniec dodaj odcedzone rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. Pozostaw patelnię odkrytą by ryż odparował. Danie podawaj posypany listkami pietruszki.

Leave a Reply