Pyszny ryż, kolorowe i wyraziste przypraw oraz mięsne lub warzywne dodatki. Moja wegańska wersja ryżu jest daniem słodko – pikantnym z odrobiną kokosowego aromatu.
Wydrukuj
Ryż z dynią i mleczkiem kokosowym
- V
- VG
- GF
- DF
Aromatyczny ryż z dynią.
Składniki
- 40g pora (białej części)
- 1 mała papryczka chili
- 2 szalotki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 400ml mleczko kokosowego
- 130g długoziarnistego ryżu
- 40g rodzynek
- 40g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 400g dyni (obranej, bez miąższu)
- kilka listków natki pietruszki
- sól/pieprz
- ciepła woda do zalania rodzynek