Wegetariańska zapiekanka z dynią

Pyszna, wegetariańska zapiekanka z sezonowym warzywem jakim jest dynia. Aromat gałki muszkatołowej, ostrość papryczki chilli równoważy swą słodyczą dynia. Fani serów również znajdą tu coś dla siebie.

Wydrukuj

Wegetariańska zapiekanka z dynią

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Aromatyczna, dyniowa zapiekanka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:40 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 400g ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 1 marchewka
  • 70g pora - zielona część
  • 800g dyni, bez pestek i skóry
  • 1 papryczka chili
  • 200g śmietany 18%
  • sól/pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150g tartej mozzarelli
  • olej - do smażenia
  • masło - do smarowania formy
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i podgotuj w osolonej wodzie. Powinny być al dente. Następnie odcedź. Dynie wydrąż z pestek oraz miąższu i obierz ze skóry. Marchewkę i cebulę również obierz. Dynię i cebulę pokrój w większą kostkę. Marchewkę i pora pokrój w pół plastry. Papryczkę chilli w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj warzywa, dopraw je solą i pieprzem. Podsmaż warzywa około 10 minut aż zaczną robić się miękkie. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie warzywno-śmietanowy farsz. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Na dno formy ułóż plastry ziemniaków a na nie wyłóż farsz delikatnie dociskając go. Na wierzch zapiekanki ułóż równą warstwę startego sera. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15/20 minut. Ser powinien się całkowicie rozpuścić i zarumienić.

Leave a Reply