Kiszone liście winogron

Kiszone liście winogron używane są najczęściej w kuchni greckiej, bałkańskiej i zachodnioazjatyckiej.

Wydrukuj

Kiszone liście winogron

napisała:

0,0 rating
Kiszone liście winogron są podstawą greckich dolmades.
  • Poziom trudności:Łatwy
Składniki
  • liście winogron
  • czosnek
  • kwiat kopru
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • woda
  • sól
Sposób przygotowania
Liście winogron do kiszenia zrywaj do końca lipca, początku sierpnia. Później mogą być za twarde. Wybieraj te które rosną z dala od dróg i zanieczyszczeń. Liście powinny być świeże, wielkości dłoni by można było je swobodnie faszerować. Po zerwaniu liście powinny być jak najszybciej przygotowane by nie zdążyły zwiędnąć. Do litrowych, wyparzonych, suchych słoików włóż po 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, kwiat kopru, 2cm kawałek korzenia chrzanu. Liście winogron opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Liście ułóż jeden na drugim, około 10 sztuk i zwiń je w rulon. Włóż do słoja. Zagotuj wodę z solą. Na litr wody wsyp 1 łyżkę soli. Gorącą zalewę wlej do słoja i zakręć go szczelnie. Każdy słój postaw na kuchennej ściereczce zakrętką do dołu. Na słoiki nałóż kuchenną ściereczkę by zatrzymać ich ciepło i pozostaw ją do całkowitego ostudzenia. Liście będą odpowiednie do przygotowania dolmades już po 3 dniach. Można je jednak przechowywać w spiżarni znacznie dłużej.

Leave a Reply