Gołąbki z kaszą jaglaną w liściach kalarepy

Pyszne, wegańskie gołąbki przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem papryk, cebuli oraz czarnuszki. Wzbogacone o pikantną nutę pasty chilli z pewnością przypadną do gustu fanom mocniejszych i wyraźniejszych smaków. Gołąbki zawinięte są w liście kalarepy, która nie jest oczywistym składnikiem gołąbków.  

Wydrukuj

Gołąbki z kaszą jaglaną w liściach kalarepy

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegańskie gołąbki z kasza jaglaną.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 20 liści z kalarepy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1 biała lub żółta cebula
  • sól
  • 1 łyżeczka pasty chilli (alternatywnie)
  • 150g kaszy jaglanej
  • 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki
  • olej - do smażenia
  • około 600g passaty pomidorowej
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj wodę, osól ją. Oderwij liście od łodyg kalarepy. Za pomocą płaskiego noża odetnij najbardziej zgrubiałe części liścia, nie uszkadzając jego struktury. Do wody dodawaj partiami liście, gotując je około 3 minuty, następnie za pomocą łyżki cedzakowe wyjmuj je z garnka i rozłóż na desce, pozostaw do wystygnięcia. Kaszę jaglaną przełóż do garnka, posól, zalej wodą i ugotuj. Po ugotowaniu odcedź i wystudź. Paprykę, papryczkę chilli, cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju aż delikatnie zmięknie. Dodaj do kaszy, dodaj czarnuszkę, pastę chilli wymieszaj wszystkie składniki, dopraw jeśli potrzeba. W zależności od wielkości liścia nakładaj na brzeg około łyżkę farszu a następnie zawiń dolną krawędź, następnie boczne i zawijaj liść w górę. Na spód naczynia do zapiekania ściśle ułóż gołąbki i zalej passatą pomidorową. Zamknij pokrywą i zapiecz gołąbki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Podawaj z ulubionym sosem: pomidorowym, jogurtowym lub czosnkowym.

Leave a Reply