Caprese – pomidory z mozzarellą

Caprese to sałatka wywodząca się z włoskiego regionu Kampania. Jest bardzo prosta w wykonaniu a do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku, łatwo dostępnych składników: mozzarelli, pomidorów, bazylii, oliwy, soli i pieprzu.

Wydrukuj

Caprese – pomidory z mozzarellą

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Klasyczna, włoska sałatka z mozzarellą i pomidorami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 duże pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • bazylia
  • sól/pieprz
  • 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plastry. Kulki mozzarelli odcedź i również pokrój w plastry. Ułóż na talerzu naprzemiennie i udekoruj listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem. 3 duże liście bazylii przełóż do wysokiego naczynia, dodaj oliwę i zmiksuj. Sosem bazyliowy polej caprese.

Leave a Reply