Rwany chlebek z czosnkiem niedźwiedzim

Rwany chlebek z czosnkiem niedźwiedzim jest hitem każdej imprezy. Jest idealną przystawką lub przekąską. Świetnie smakuje podany od razu po upieczeniu jak i na zimno w towarzystwie ulubionych dipów. 

Wydrukuj

Rwany chlebek z czosnkiem niedźwiedzim

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Aromatyczny, czosnkowy chlebek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:90 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 25g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej + do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150ml ciepłej wody
  • 3/4 lyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 70g miękkiego masła
  • 120g liści czosnku niedźwiedziego (bez łodyg)
  • szczypta soli
  • pieprz
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz 50ml ciepłej wody. Drewnianą łyżką wymieszaj składniki do połączenia. Naczynie odstaw na około 15 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3/4 łyżeczki soli, olej, wyrośnięty rozczyn i pozostałą ciepłą wodę. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką a następnie wyrabiaj ciasto dłońmi przez 3 minuty. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto do obsypanej mąką miski, przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw na godzinę. Liście czosnku niedźwiedziego (oczyszczone, osuszone, bez łodyg) drobno posiekaj, utrzyj z miękkim masłem, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Keksową formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt około 50cm (szerokość) x 30cm (wysokość) o grubości około 3mm. Ciasto posmaruj masłem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i podziel na paski o wymiarach 5cm x 30cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż jeden obok drugiego w formie. Piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż zrobi się rumiany. Idealnie smakuje podany na ciepło, prosto po upieczeniu z dipem z czosnku niedźwiedziego lub jogurtem naturalnym.

Leave a Reply