Krewetki z chilli w winie

Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy owoców morza. Krewetki są delikatne i jędrne a maślany sos z dodatkiem wina oraz chilli i czosnku idealnie smakuje zanurzony w bagietce. 

Wydrukuj

Krewetki z chilli w winie

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Klasycznie przygotowane krewetki w sosie winno-maślanym.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:3 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 20 surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • listki kolendry
  • 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 100g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Krewetki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę przetnij na pół, oczyść z pestek i pokrój. Masło i oliwę podgrzej do momentu aż masło się rozpuści. Dodaj chili i czosnek, smaż przez chwilę. Następnie dodaj krewetki i smaż około minuty. Dolej na patelnię wino, obróć krewetki i smaż półtorej minuty. Dopraw całość pieprzem i odrobiną soli, wymieszaj. Podawaj posypane listkami kolendry. Danie świetnie smakuje z dodatkiem bagietki.

Leave a Reply