Składniki
-
1 kg buraków
-
sól
-
woda
-
3 liście laurowe
-
8 ziaren pieprzu
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Wodę zagotuj, przelej do miski, dodaj sól, wymieszaj i wystudź. Wodę z solą przygotuj w proporcjach 1 x 1 - 1 łyżka soli na 1 litr wody. Buraczki ostrugaj, przetnij na pół i pokrój w półplastry. Czosnek obierz z łupin i przetnij na pół. Do wyparzonego i osuszonego dużego słoja dodaj buraczki na przemian z czosnkiem, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Całość zalej osoloną wodą, buraki nie powinny wystawać ponad wodę, zamknij słój. Słój przechowuj w kuchennej szafce lub na blacie. W pierwszych dniach na zakwasie może pojawiać się biała piana. Zdejmij ją wyparzoną łyżką i zamieszaj zakwas. Po pierwszych 4 dniach spróbuj smak zakwasu, jeśli będzie dla Ciebie wystarczająco dojrzały możesz go zlać. Smak powinien być ostry i kwaśny. Jeśli uznasz, że smak zakwasu powinien być intensywniejszy pozostaw zakwas w słoju jeszcze maksymalnie 3 dni. Każdego dnia sprawdzaj smak zakwasu. Gdy smak będzie odpowiedni odcedź buraki. Warzywa wykorzystaj do przygotowania
barszczu lub sałatki, natomiast zakwas przelej do słoika lub butelki i zamknięty przechowuj w lodówce. Zakwas buraczany możesz pić codziennie lub wykorzystać go jako sos do sałatek, składnik smoothie, baza
wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie.