Sernik z kandyzowaną pomarańczą

Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z makowcem, sernikiem i piernikami. Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczy swym aromatem dodatkowo podkreśli ten odświętny czas. Korzenny spód ciasta świetnie współgra z serową masą oraz pyszną, słodką polewą z białej czekolady. Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser o świątecznych obiadach i jako słodka przekąska podczas odwiedzin znajomych. 

Wydrukuj

Sernik z kandyzowaną pomarańczą

napisała:

4,8 rating based on 4 ratings
Aromatyczny, zwarty sernik.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 180g korzennych ciasteczek
  • 60g masła - do masy ciasteczkowej
  • 1kg sera półtłustego zmielonego
  • 100g miękkiego masła - do masy serowej
  • 2 jajka
  • 2 budynie
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 150g białej czekolady
Sposób przygotowania
Masło rozpuść i wystudź. Ciasteczka korzenne drobno pokrusz, wymieszaj z masłem. Domowe ciasteczka można zastąpić kupionymi korzennymi, piernikami lub herbatnikami. Spód okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na niego masę miasteczkowa i delikatnie dociśnij. Wstaw formę do lodówki na minimum godzinę. Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego aromat pomarańczowy, budynie, masło, skórkę z pomarańczy, jajka, cukier i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Masę serowa wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Do uzyskania złotego koloru. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Zagotuj wodę w garnku, postaw na nim metalową miskę. Dodaj śmietany i pokruszoną białą czekoladę, wymieszaj składniki dokładnie aż powstanie jednolita masa. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i wystudź polewę. Chłodną polewę wylej na ciasto i silikonowym pędzelkiem rozprowadź równomiernie po górze. Wstaw ciasto do lodówki na noc. Podawaj z sosem żurawinowym.

Leave a Reply