Barszcz czerwony na zakwasie

Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z makowcem, sernikiem i piernikami. Nie może zabraknąć również wigilijnego, czerwonego barszczu. Barszcz przygotowany na zakwasie jest intensywny w smaku i bardzo aromatyczny. 

Wydrukuj

Barszcz czerwony na zakwasie

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie buraczanym.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • 1 litr zakwasu buraczanego
  • 300g buraczków z zakwasu buraczanego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól/pieprz
  • ocet lub sok z cytryny
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprz i zagotuj. Dodaj zakwas buraczany i starte na tarce o dużych oczkach buraczki z zakwasu. Zupę podgrzej, nie gotuj jej by nie straciła swojego koloru. Do barszczu dodaj majeranek, spróbuj czy smak zupy Ci odpowiada. Jeśli wolisz barszcz bardziej kwaśny dodaj sok z cytryny lub ocet. Po podgrzaniu przecedź barszczyk, podawaj go z uszkami.

Leave a Reply