Składniki
-
Ciasto:
-
500g mąki włoskiej typu 00 + do podsypywania
-
5g świeżych drożdży
-
1 łyżka soli
-
375ml ciepłej wody - 1,5 szklanki
-
Sos:
-
1,5 łyżki majonezu
-
1,5 łyżki śmietany 12%
-
pieprz
-
Dodatki:
-
8 pomidorów koktajlowych
-
1 nieduże awokado
-
160g obranej dyni
-
250g mozzarelli - 2 kulki
-
100g sera feta
-
pieprz
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w 100ml ciepłej wody. Energicznie zamieszaj by dobrze się rozpuściły i pozostaw na 10 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej rozpuszczone drożdże, wodę i sól. Wymieszaj składniki a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Powinno być miękkie i plastyczne. Jeśli za mocno się klei dodaj odrobinę mąki. Ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj je kuchenną ściereczką i pozostaw na 2 godziny. Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut. Podziel ciasto na dwa kawałki, uformuj kulę, każdą włóż do osobnego pudełka oprószonego mąką, zamknij pudełka wieczkiem i wstaw do lodówki na 48h. 3h przed przygotowaniem pizzy wyjmij pudełka z lodówki, otwórz je i pozostaw w temperaturze pokojowej. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem. Awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół, mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, fetę rozdrobnij, dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Kulkę ciasta uformuj dłońmi na kształt pizzy na podsypanym mąką blacie i pozostaw grubszy brzeg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto nałóż sos i rozsmaruj go dokładnie pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Dynię rozsyp na sosie, nałóż pozostałe składniki. Piecz w 230 stopniach przez około 10-13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Przed podaniem oprósz pizze świeżo zmielonym pieprzem. Z podanych proporcji otrzymasz 2 pizze o średnicy około 30cm.