Smażone kanie w marynacie octowej

Tegoroczny sezon grzybowy zaowocował ogromną ilością grzybów. Znaleźć można było podgrzybki, prawdziwki, rydze, maślaki, kanie. Kanie usmażone, zalane marynatą octową i zapasteryzowane cieszą swym smakiem przez długi czas.

Wydrukuj

Smażone kanie w marynacie octowej

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Smażone kanie w octowej marynacie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • kapelusze kani
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól do doprawienia kani
  • jajka
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren jałowca
Sposób przygotowania
Kanie namocz przez 30 minut w wodzie. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w półkola. Przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Składniki zalewy przelej i przełóż do garnka i zagotuj. W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajka, w drugim wymieszaj mąkę z bułką tartą w proporcjach 1 x 1. Grzyby odciśnij z nadmiaru wody i panieruj: najpierw w jajku potem bułce tartej z mąką. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Każdą stronę delikatnie posól. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików nakładaj warstwami ciepłe, usmażone kanie i cebulę. Całość zalej ciepłą octową zalewą. Szczelnie zakręć słoiki i pozostaw do wystygnięcia. Gdy słoiki ostygną wstaw je do garnka z wodą - woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoika. Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące wyjmij z wody, obróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Grzyby będą idealne do spożycia po 3-4 tygodniach.

error: Zawartość jest chroniona!!