Sernik dyniowy

Puszysty dyniowy sernik. Idealny na jesienne wieczory. Delikatnie słodki, aromatyczny z dodatkiem jesiennych przypraw. Świetnie wyważony, wilgotny, bardzo smaczny.

Wydrukuj

Sernik dyniowy

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
Pyszny dyniowy sernik.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:90 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g purée z dyni
  • 1 kg mielonego sera - u mnie wiadereczko z Piątnicy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 50g masła do masy sernikowej
  • 50g masła do spodu ciasteczkowego
  • 150g migdałowych ciasteczek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • obrany 2cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i zapnij rant (średnica 23cm) . Ciasteczka rozkrusz w dłoniach, przełóż do strunowego woreczka, szczelnie zamknij i wałkiem rozdrobnij na jednolitą masę. Przesyp je do miski. Masło roztop, ciepłe przelej do ciasteczek i wymieszaj. Spód ciasteczkowy przełóż do foremki, rozłóż równą warstwę i dociśnij. Wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj masło i utrzyj. Następnie dodawaj partiami ser, dynię, cukier i całość zmiksuj. Na koniec dodaj mąki, starty na tarce na małych oczkach imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową. Serowa masa powinna być jednolita, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Białka ubij na sztywną pianę. Szpatułką dokładaj pianę partiami do serowej masy i delikatnie mieszaj. Wyjmij formę z lodówki i przelej do niej masę serową. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 75 do 90 minut. Po upieczeniu powoli uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw przez około 5h w lodówce.

error: Zawartość jest chroniona!!