Gruszki w rumie

Jesień jest porą gdy polskie sady bogate są w jabłka i gruszki. Z dodatkiem gruszek można przygotować świetne mięsa, sałatki, ciasta a nawet nalewki. Gruszki w rumie będą świetne do deserów i ciast.

Wydrukuj

Gruszki w rumie

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Gruszki w alkoholowym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1,5 kg twardych gruszek
  • 3 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 2 cytryny
  • 30g brązowego cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • rum
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sok z 1 cytryny i kilka goździków. Gruszki obierz, przetnij na pół i wydrąż ostrożnie gniazda nasienne. Gruszki włóż do gotującej się wody, zmniejsz moc palnika i podgotuj owoce przez 5 minut. Następnie wyjmij owoce z wody i wystudź. Przełóż gruszki do słoja, dodaj gwiazdki anyżu, laski cynamonu, cukier, przekrojoną na ćwiartki cytrynę. Owoce zalej rumem tak by nie wystawały.  Zamknij szczelnie słój i wstrząśnij nim by cukier się rozpuścił. Słój przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Gruszki pozostaw w zalewie przez 5 tygodni co jakiś czas mieszając.

Leave a Reply