Kluski śląskie

Tradycyjny, polski dodatek do dań mięsnych. Każdy z nas spoglądając w swoje wspomnienia widzi babcię, mamę lub ciocię, która pochyla się nad stolnicą i lepi kluski. Sądzę, że większość z nas miała również możliwość zrobienia w takiej klusce dziurki.

Wydrukuj

Kluski śląskie

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Tradycyjny, polski dodatek do dań mięsnych.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i gorące przeciśnij przez praskę, wystudź. Zimne ziemniaki umieść na płaskim talerzu i uklep. Podziel je na 4 równe cześć. 1 cześć wyjmij i w jej miejsce nasyp mąki i również uklep. Powinna zajmować tyle samo miejsca co wyjęta część ziemniaków. Przełóż wszystkie ziemniaki (4 części) i mąkę do miski, dodaj jajko i szczyptę soli. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Stolnicę posyp niewielką ilością mąki i przełóż na nią ciasto. Ciasto rwij po kawałku i formuj z niego niewielkie kulki. Każdą kulkę spłaszcz i za pomocą końcówki drewnianej łyżki kuchennej zrób na środku wgłębienie. Kluski wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Do wody dodaj łyżkę oliwy by kluski nie sklejały się. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z ulubionym sosem i mięsem.

error: Zawartość jest chroniona!!