Sałatka z wątróbką i truskawkami

Pyszna, letnia i pięknie wyglądająca sałatka. By ją przygotować można użyć ulubionego typu sałaty: sałata lodowa, masłowa lub roszponka, rukola. Dodatkowo można dołożyć pomidorki koktajlowe, orzechy, pestki. Podsmażono na złoto wątróbka jest miękka, soczysta. Świetnie komponuje się ze słodyczą truskawek oraz glazurą balsamiczną.

Wydrukuj

Sałatka z wątróbką i truskawkami

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Pięknie wyglądająca, pożywna sałatka.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 12 drobiowych wątróbek
  • ulubiona sałata
  • truskawki
  • sól/pieprz
  • glazura balsamiczna
  • 1 jajko
  • panierka: bułka tarta/ panierka kukurydziana/ panierka bezglutenowa
  • olej - do smażenia
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyść z żyłek, umyj i osusz. Jajko sparz wrzątkiem, rozbij do głębokiej miseczki i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp panierkę. Wątróbkę maczaj w jajku, następnie obtocz w panierce i smaż na patelni z odrobioną oleju z obu stron na złoty kolor. Zdejmij wątróbkę z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w mniejsze części. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Rozłóż na talerzu, dodaj wątróbkę, truskawki, świeżą pietruszką, całość oprósz solą i pieprzem. Sałatkę podawaj z glazurą balsamiczną.

Leave a Reply