Rolada bezowa z truskawkami

Rolada bezowa jest połączeniem chrupiącej a zarazem miękkiej bezy z słodkim i delikatnym śmietanowym kremem. Świeże, soczyste truskawki dodają lekkości i orzeźwienia. Beza piecze się bardzo krótko, deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mimo tego należy do deserów, które pięknie wyglądają i z pewnością zaimponują wszystkim smakoszom.

Wydrukuj

Rolada bezowa z truskawkami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Szybka w przygotowaniu, pyszna beza.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200g drobnego cukru
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500g truskawek
Sposób przygotowania
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w kostkę. Kilka zostaw do dekoracji. Pokrojone owoce przełóż na sitko i pozostaw do odsączenia. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Wsypuj go po jednej łyżce dopiero wtedy gdy poprzednia porcja się rozpuści. Piana powinna być sztywna, błyszcząca. Na koniec dodaj mąkę, ocet i szybko zmiksuj całość. Pianę wyłóż na blachę i uformuj ją na płaski i prostokątny placek o wymiarach zbliżonych do 25cm x 35cm. Piecz przez 25 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjmij ciasto, pozostaw na chwile do przestygnięcia. Kolejny kawałek papieru do pieczenia nałóż na ciasto, przytrzymując za oba papiery delikatnie jednak szybkim ruchem, obróć beze do góry spodem. Oderwij górny papier i pozostaw bezę do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę krótko ubij na sztywno z cukrem pudrem. Rozłóż ją na bezie pozostawiając 3-4cm wolnej przestrzeni na jednym z krótszych brzegów ciasta. Odsączone truskawki rozsyp równo na śmietanie. Ciasto trzymając za papier zacznij zwijać od krótszego brzegu wyłożonego śmietaną i truskawkami. Zwijanie ciasta zakończ gdy wolny brzeg będzie na spodzie rolady. Deser udekoruj pozostałymi truskawkami.

Leave a Reply