Leczo z boczniakami

Leczo czyli jednogarnkowe, bardzo sycące danie może być przygotowane również w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Przyrządzone z boczniakami, szparagami, papryką i domowym przecierem pomidorowym lub passatą pomidorową jest idealnym daniem na obiad. Pikantna papryczka chilli dodaje ostrości, która jest świetnie równoważona przez ryż.

Wydrukuj

Leczo z boczniakami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegańskie leczo z boczniaka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g boczniaków
  • 2 papryczki chilli
  • sól/pieprz
  • 1l domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5 zielonych szparagów
  • olej rzepakowy
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Do garnka z grupy dnem wlej olej i włóż obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Gdy olej zacznie się podgrzewać a czosnek robić złoty wyjmij go z garnka i dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Szparagi i papryczkę chilli pokrój w plasterki, paprykę w dużą kostkę, boczniaki podziel na mniejsze części. Wszytko dodaj do garnka, podsmaż i zalej domowym przecierem pomidorowym, posól. Gotuj całość na małym ogniu aż warzywa i grzyby zmiękną, ponownie dopraw, posyp szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.

error: Zawartość jest chroniona!!