Składniki
-
500g mąki włoskiej typu 00 + do podsypywania
-
250ml ciepłej wody
-
3 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka cukru
-
25g świeżych drożdży
-
1 łyżka soli
-
125g mozzarelli (1 kulka)
-
1 puszka pulpy pomidorowej około 400g
-
sól/pieprz
-
suszona bazylia,oregano,zioła prowansalskie itp
-
10 plastrów szynki parmeńskiej
-
rukola
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia (nie metalowego), dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki, wodę i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Rozczyn pozostaw do wyrośnięcia 15 minut. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj do niej sól. Gdy rozczyn wyrośnie dolej go do mąki i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj oliwę i ponownie dobrze wymieszaj składniki. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez 10 minut. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski i odstaw na godzinę. Po godzinie kilka razu zagnieć ciasto, włóż ponownie do miski, owiń ją folią spożywcza i wstaw do lodówki na 48h. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Przygotuj sos: pomidory przelej na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj ulubione zioła. Podgrzewaj do uzyskania ulubionej konsystencji. Na blat oprószony mąką wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i podziel na dwie części. Każdą część uformuj dłońmi na kształt pizzy pozostawiając grubszy brzeg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto nałóż sos i rozsmaruj go dokładnie pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na pizzy. Piecz w 230 stopniach przez około 10-13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Pizzę wyjmij, dodaj rukolę oraz plastry szynki. Z podanych proporcji otrzymasz 2 pizze o średnicy około 30cm.