Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw jest pyszną, wegetariańska, warzywną zupą. Przygotowana z marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków jest bardzo treściwa i smaczna. Zupa może być podawana z jajkiem ugotowanym na twardo i grzanką. Zupa może być zabielana śmietaną z mąką lub podawana bez zabielania. 

Wydrukuj

Zupa z pokrzyw

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Zaskakująca zupa z pokrzywy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 garście liści młodej pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup
  • 1 łyżka mąki
  • sól/pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 czerwonej papryczki chilii
Sposób przygotowania
Warzywa obierz, pokrój w plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Przerzuć warzywa i lekko podsmaż, następnie zalej wodą i gotuj aż zmiękną. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj łyżkę gorącego, warzywnego wywaru i ponownie wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę, wymieszaj i śmietanę przelej do wywaru. Wymieszaj dokładnie zupę, dopraw solą i pieprzem. Liście pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do zupy. Gotuj przez minutę. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!