Napar z pokrzywy

Pokrzywa traktowana jest jako chwast. Często wyrywana i niedoceniana. Ma ona jednak wyśmienity wpływ na nasze zdrowie. Zawiera wiele minerałów oraz witamin, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W kuchni wykorzystuje się najczęściej jej aromatyczne liście o specyficznym smaku. Napary i herbaty przygotowane z pokrzywy są jednymi z najzdrowszych. 

Wydrukuj

Napar z pokrzywy

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zdrowy napar z liści młodej pokrywy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:5 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • garść liści młodej pokrzywy
  • 3 plasterki imbiru
  • 500ml wrzątku
Sposób przygotowania
Pokrzywę zbieraj wczesną wiosną, listki są świeże i delikatne. Zbieraj pokrzywę, która rośnie z dala od ruchliwych dróg. Listki oderwij od łodyg i opłucz pod bieżącą wodą. Liście przełóż do czajniczka, dodaj imbir i zalej wrzątkiem. Zamknij czajnik i odczekaj 10 minut aż pokrzywa się zaparzy i odda ekstrakty.

Leave a Reply