Gravlax w burakach

Gravlax jest specjałem kuchni skandynawskiej. Jest to surowy łosoś marynowany 48 godzin w burakach, koprze, skórce i soku z cytryny, wódce, soli, cukrze, pieprzu i chrzanie. Gravlax jest idealny jako dodatek do jajek ugotowanych na twardo, do wytrawnych gofrów, tostów, sałatek. 

Wydrukuj

Gravlax w burakach

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Wyśmienicie wyglądający i smakujący łosoś.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g surowego łososia
  • 200g buraków
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 50ml wódki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • 70g soli morskiej
  • 20g cukru
Sposób przygotowania
Łososia umyj i osusz. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koper drobno posiekaj, otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Wódkę, chrzan, sok z cytryny, koper, skórkę z cytryny, sól, pieprz, cukier, buraczki wymieszaj. Rybę ułóż na foli spożywczej skórą do dołu, nałóż na nią przygotowaną mieszankę i owiń szczelnie folią spożywczą. Łososia włóż do miski i dociśnij czymś ciężkim. Miskę wstaw do lodówki na 48 godzin. Po 24 rozwiń filę, odlej powstały sok i ponownie zawiń i obciąż łososia. Po 48 godzinach odwiń rybę, oczyść z buraków i pozostałych przypraw, szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Potnij w cieniutkie plasterki pozostawiając skórę.

Leave a Reply