Ciasto z rabarbarem

Wystarczy jedynie kilka składników, które znajdują się w prawie każdej kuchni by przygotować to fantastyczne ciasto. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Miękkie i słodkie ciasto świetnie współgra z kwaśnym, rabarbarowym wnętrzem. 

Wydrukuj

Ciasto z rabarbarem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Proste i smaczne ciasto z rabarbarem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar - około 300g
  • 250g mąki pszennej
Sposób przygotowania
Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dodawaj pojedynczo jajka, wciąż mieszając, na koniec dodaj mąkę. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy produkty się połączą przełóż ciasto do tortownicy. Na ciasto rozłóż rabarbar. Piecz przez około 45-50 minut. Sprawdzaj za pomocą patyczka czy ciasto jest już gotowe. Przebij nim ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy i ciasto nie będzie się do niego przyklejało jest gotowe.

Leave a Reply