Syrop z bzu lilak

Smakuje i pachnie jak bez. Syrop z kwiatów lilak jest zamkniętą w słoiczkach wiosną. Intensywny, słodki o wspaniałym aromacie. Idealny do herbaty, świetnie smakuje dodany do wody z kostkami lodu. Gofry, pancakes, naleśniki z jego dodatkiem wnoszą się na inny poziom. Syrop z bzu jest również świetnym dodatkiem do drinków i lodów. 

Wydrukuj

Syrop z bzu lilak

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pięknie pachnący bzowy syrop.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Napar:
  • 150g kwiatów ciemnofioletowego bzu - około 1,2l
  • 1,2l wrzątku
  • Syrop:
  • powstały napar
  • sok z 3 grapefruitów
  • 600g cukru
  • 150g kwiatów ciemnofioletowego bzu - około 1,2l
Sposób przygotowania
Wieczór wcześniej przygotuj napar. Kwiaty oddziel od wszystkich zielonych łodyg, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do garnka. Kwiaty zalej wrzątkiem, zamknij garnek pokrywką i odstaw na całą noc - około 12h. Kwiaty odcedź i mocno odciśnij - nie będą już potrzebne. Napar przelej do garnka, dodaj cukier, mocno wymieszaj. Gotuj napar przez 15 minut. Świeże kwiaty oddziel od łodyg, opłucz, osusz i dodaj do gotującego się naparu. Dodaj również sok z czerwonych grapefruitów. Całość wymieszaj i gotuj przez 2 minuty na średnim ogniu. Syrop przelej do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Słoiki przechowuj w ciemnych miejscu.

Leave a Reply