Szakszuka wegetariańska z grochem

Szakszuka jest tunezyjską, śniadaniową propozycją. Zazwyczaj przygotowana z warzyw, jajek i mięsa. Dowolność komponowania tego dania daje możliwość dodawania ulubionych produktów. W wersji wegetariańskiej z dodatkiem grochu z pewnością będzie zaskoczeniem. 

Wydrukuj

Szakszuka wegetariańska z grochem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Szakszuka z dodatkiem grochu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 garści grochu
  • 1 duża cebula
  • sól/pieprz
  • szczypiorek
  • koperek
  • 1 łodyga selera naciowego
Sposób przygotowania
Groch namocz przez całą noc. Następnie odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj sól, gotuj do miękkości. Paprykę, selera naciowego i cebulę oczyść i pokrój w dużą kostkę, podsmaż na patelni na oliwie. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem dodaj groch i delikatnie wszystko wymieszaj. Wbij jajka i smaż pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż aż nadmiar wody odparuje.  Danie podawaj posypane szczypiorkiem i koprem.

Leave a Reply