Młoda kapusta

Młoda kapusta – delikatna, słodka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga długiej obróbki. Wystarczy ją tylko drobno posiekać i chwilę gotować. Młoda kapusta idealnie pasuje do kotletów schabowych, kotletów mielonych i ziemniaków. 

Wydrukuj

Młoda kapusta

napisała:

4,5 rating based on 4 ratings
  • V
Pyszna młoda kapusta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • główka młodej kapusty około 500g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 3/4 szklanki wody
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę opłucz pod bieżącą wodą i cieniutko poszatkuj. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełóż  do garnka, dodaj wodę, kumin, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem aż kapusta zmięknie, około 8 - 10 minut. Koper posiekaj. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dolej do niej łyżkę wywaru z kapusty i szybko wymiesza. Dodaj kolejną łyżkę wywaru i dobrze wymieszaj składniki. Śmietanę przelej do kapusty, dodaj koper, sok z cytryny i wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez minutę.

Leave a Reply