Składniki
-
125g mąki typu 00 - włoska
-
1 łyżka oliwy
-
1/4 łyżeczki soli
-
75ml ciepłej wody
-
1/4 łyżeczki cukru pudru
-
15g świeżych drożdży
-
3 łyżki gęstej śmietany 18%
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól/pieprz
-
2 buraczki średniej wielkości
-
125g mozzarelli (1 kulka)
-
orzechy włoskie
-
liście szczawiu czerwonego
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do ciepłej wody, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj do niej sól, oliwę oraz drożdżowy rozczyn. Wymieszaj składniki a następnie przełóż ciasto na stolnice lub blat posypany mąką i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Buraki obierz ze skórki, skrop oliwą i owiń każdego folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, orzechy podziel na mniejsze cząstki. Liście szczawiu opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Upieczone buraki (al dente) odwiń z foli i wystudź. Następnie pokrój w plastry. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ciasto na pizzę zagnieć, uformuj kulę i ponownie odstaw na 10 minut. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Ciasto na pizze wyjmij na blat/stolnicę oprószoną mąką, spłaszcz i zaczynając od środka rozciągaj w kierunku boków formując okrąg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto wyłóż śmietanowy sos i rozsmaruj go dokładnie po cieście pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie wyłóż plastry buraków i mozzarellę. Piecz w 230 stopniach przez około 13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Pizzę wyjmij, dodaj orzechy oraz liście szczawiu. Z podanych proporcji wyjdzie 1 pizza o średnicy około 30cm.