Krem z brokuł

Zupa idealna na początek wiosny. Piękny zielony kolor, delikatny smak. Zupę można wzbogacić o ulubione dodatki i podawać z makaronem, wędzonym łososiem, orzechami, grzankami, kleksem śmietany itp. Dodatkowo brokuły przez swoje zdrowotne i wartości odżywcze uznawane są za jedne z najzdrowszych warzyw.  

Wydrukuj

Krem z brokuła

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszna wiosenna zupa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 800g brokuła
  • 2l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • sól/pieprz
  • oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Brokuła umyj i oczyść. Podziel na mniejsze różyczki. Liście oderwij, łodygę potnij w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Bulion zagotuj a następnie wrzuć do niego brokuła i cebulę.  Gdy zupa się zagotuje zmniejsz moc palnika i gotuj około 15 minut. Następnie przestudź ją, zmiksuj na gładki krem i dopraw. Podawaj z orzechami włoskimi, makaronem, grzankami, ptysiami lub tostem.

Leave a Reply