Pampuchy są tradycyjną polską potrawą. Jest to ciasto drożdżowe ugotowane na parze. W zależności od regionu występowania mają różne nazwy jak i sposób ich podania. Występują pod nazwą bucht, parowców, pampuchów, drożdżowych na parze, klusek na parze. Serwowane są z okrasą z cebuli i skwarkami, z twarogiem, mięsnym sosem jak i z owocami, jogurtem lub konfiturami.
Składniki
-
500g mąki pszennej + około 50g do podsypywania
-
2 jajka
-
1/4 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cukru
-
250ml mleka
-
50g masła
-
30g świeżych drożdży
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj cukier, łyżkę mąki, 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na około 15 minut by rozczyn wyrósł. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj do niej sól. Masło rozpuść w pozostałym ciepłym mleku. Do mąki dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn, wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj ciepłe mleko z masłem, wymieszaj a następnie wyjmij na posypany mąką blat/stolnicę i dłońmi wyrabiaj ciasto aż stanie się jędrne. Uformuj kulę, włóż ponownie do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat/stolnicę i ugniataj przez kilka minut. Następnie utwórz kulę, spłaszcz ją i podziel na pół, każdą połowę na pół itd. by otrzymać równe części wielkości małego pączka. Z każdej części uformuj małą, gładką bułeczkę. Ułóż kluski na desce obsypanej mąką i przykryj ponownie ściereczką, pozostawiając je na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nie układaj ich za blisko siebie - wyrosną. Kluski paruj w parowarze. Jeśli nie posiadasz parowaru użyj garnka, miski i tetrowej ściereczki. Do szerokiego garnka wlej do połowy wodę, na górę nałóż ściereczkę tetrową i za pomocą sznurka zamocuj tak by była mocno naciągnięta. Zagotuj wodę, gdy będzie już bulgotać zmniejsz moc palnika - ma delikatnie się gotować. Na ściereczce układaj partiami wyrośnięte kluski tak by się nie dotykały. Przykryj garnek miską która będzie zatrzymywać parę wodą. Kluski paruj około 10-12 minut. Delikatnie zdejmij miskę i kluski z garnka uważając na gorącą parę. Podawaj z ulubionym słodkim, grzybowym, serowym lub mięsnym sosem lub gulaszem n.p
gulaszem z serc drobiowych i grzybów.