Kluski na parze/pampuchy

Pampuchy są tradycyjną polską potrawą. Jest to ciasto drożdżowe ugotowane na parze. W zależności od regionu występowania mają różne nazwy jak i sposób ich podania. Występują pod nazwą bucht, parowców, pampuchów, drożdżowych na parze, klusek na parze. Serwowane są z okrasą z cebuli i skwarkami, z twarogiem, mięsnym sosem jak i z owocami, jogurtem lub konfiturami. 

Wydrukuj

Kluski na parze/pampuchy

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
Pyszne, tradycyjne drożdżowe kluski gotowane na parze.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:100 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g mąki pszennej + około 50g do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • 30g świeżych drożdży
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj cukier, łyżkę mąki, 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na około 15 minut by rozczyn wyrósł. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj do niej sól. Masło rozpuść w pozostałym ciepłym mleku. Do mąki dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn, wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj ciepłe mleko z masłem, wymieszaj a następnie wyjmij na posypany mąką blat/stolnicę i dłońmi wyrabiaj ciasto aż stanie się jędrne. Uformuj kulę, włóż ponownie do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat/stolnicę i ugniataj przez kilka minut. Następnie utwórz kulę, spłaszcz ją i podziel na pół, każdą połowę na pół itd. by otrzymać równe części wielkości małego pączka.  Z każdej części uformuj małą, gładką bułeczkę. Ułóż kluski na desce obsypanej mąką i przykryj ponownie ściereczką, pozostawiając je na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nie układaj ich za blisko siebie - wyrosną. Kluski paruj w parowarze. Jeśli nie posiadasz parowaru użyj garnka, miski i tetrowej ściereczki.  Do szerokiego garnka wlej do połowy wodę, na górę nałóż ściereczkę tetrową i za pomocą sznurka zamocuj tak by była mocno naciągnięta. Zagotuj wodę, gdy będzie już bulgotać zmniejsz moc palnika - ma delikatnie się gotować. Na ściereczce układaj partiami wyrośnięte kluski tak by się nie dotykały. Przykryj garnek miską która będzie zatrzymywać parę wodą. Kluski paruj około 10-12 minut. Delikatnie zdejmij miskę i kluski z garnka uważając na gorącą parę. Podawaj z ulubionym słodkim, grzybowym, serowym lub mięsnym sosem lub gulaszem n.p gulaszem z serc drobiowych i grzybów.

Leave a Reply