Cebularze czyli placki pszenne z dodatkiem cebuli wywodzą się z kuchni żydowskiej. Tradycyjny przepis na cebularze pochodzi z województwa lubelskiego. W nim cebularze przygotowane są z dodatkiem maku. Cebularze są alternatywą dla klasycznego pieczywa. Idealnie smakują podane z sosem grzybowym, gulaszami, żurkiem, barszczem, botwinką lub jako dodatek do białej kiełbasy.
Wydrukuj
Cebularze z czarnuszką
- V
Pszenny placek z dodatkiem cebuli.
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 25g świeżych drożdży
- 125ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania ciasta
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki cukry
- 30g masła
- 1 łyżeczka soli + szczypta