Bułki do burgerów

Puszyste, dobrze wyrośnięte i bardzo smaczne bułki do burgerów. Idealnie sprawdzą się do burgerów z wołowiną, fishburgerów jak i burgerów warzywnych i wegetariańskich. Bułki są łatwe w przygotowaniu. Są świetne z dodatkiem czarnuszki lub maku czy sezamu. 

Wydrukuj

Bułki do burgerów

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Pyszne i puszyste bułki do burgerów.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:130 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 150ml ciepłego mleka
  • 25g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody do utworzenia pary
  • czarnuszka/mak/sezam do posypania bułek
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia (rozczyn będzie wyrastać), dodaj cukier, 50ml ciepłego mleka, łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia - około 10 minut. Masło rozpuść w pozostałym ciepłym mleku. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, 1 jajko i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj rozczyn, ponownie wymieszaj. Na koniec stopniowo dolewaj ciepłe mleko z masłem, wymieszaj składniki. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne, jędrne. Uformuj kulę, przełóż ciasto do miski i pozostaw przez godzinę pod kuchenną ściereczką. Wyjmij ciasto i na oprószonej mąką stolnicy wyrób ciasto kilka minut, podziel na 4 części i uformuj kule na kształt bułek. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż bułki zachowując odległości między nimi - jeszcze wyrosną.  Przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem by miały złoty kolor po upieczeniu. Możesz posypać je również sezamem, makiem, czarnuszką. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni wraz z dodatkową blachą na dole piekarnika. Wyrośnięte bułki wstaw z blachą do gorącego piekarnika a na dolną blachę wlej pół szklanki wody i szybko zamknij drzwiczki. Wytworzy się para, która sprawi, że bułki będą puszyste. Piecz bułki około 10-12 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i przełóż na kratkę by ostygły.

Leave a Reply