Wyśmienita, wegetariańska zupa pieczarkowa. Przygotowana w oparciu o bulion warzywny oraz grzyby, przyprawy i śmietanę. Idealna dla smakoszy i fanów pieczarek. Usmażone na złoty kolor grzyby dodają aromatu oraz koloru. Podana z ulubionym, grubym makaronem ugotowanym al dente stanowi smaczną i bardzo sycącą propozycję obiadową lub lunchową. Zupę można komponować dowolnie dodając ulubione przyprawy lub warzywa. Makaron można zastąpić ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę lub przygotowanymi w postaci puree. Zupę można serwować również z grzankami lub ptysiami.
Wydrukuj
Zupa pieczarkowa
- V
- GF
Aromatyczna zupa pieczarkowa.
Składniki
- 1/2 kg białych pieczarek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 nieduża bulwa selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- sól/pieprz
- 100g masła
- ulubiony gruby makaron
- 200g śmietany 18%
- 2 litry wody