Szakszuka jest daniem, które bardzo często pojawia się w mojej kuchni na śniadanie. Można je modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań oraz indywidualnego smaku. Pyszna w wersji wegetariańskiej z samych warzyw lub z serami, świetna w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy lub wędliny. Zdrowa, odżywcza, sycąca. Dodatkowym jej atutem jest jej wygląd wynikający z połączenia kolorowych warzyw: papryk, pomidora, cukinii, bakłażana itp.
Wydrukuj
Wegetariańska szakszuka z bakłażanem i awokado
- V
- GF
- DF
Kolejna wyśmienita propozycja tego śniadaniowego dania.
Składniki
- 1 awokado
- 4 jajka
- 1/2 bakłażana
- 1 papryka czerwona
- sól/pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- szczypiorek