Sos holenderski

Idealny do ryb, świetny do młodych warzyw: marchewek, ziemniaków. Wybitnie komponuje się ze szparagami. Bardzo smaczny w połączeniu z jajkami. Znany i lubiany sos holenderski. Przygotowanie sosu jest dość proste i nie wymaga wielkiego nakładu pracy i dużej ilości składników.  Wystarczy masło, żółtka, sok z cytryny oraz pieprz i sól. 

Wydrukuj

Sos holenderski

napisała:

5,0 rating based on 3 ratings
  • V
Klasyczny i bardzo popularny sos.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:4 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania
Jajka wyjmij z lodówki na około 30 minut przed przygotowaniem sosu. Podgrzej masło, powinno się całkowicie rozpuścić. Oddziel żółtka od białek. Z białek możesz przygotować np. pyszny i puszysty omlet. Żółtka porządnie wymieszaj, delikatnie ubijając.Dodaj do nich szczyptę soli, sok z cytryny oraz pieprz, wymieszaj. Cienką stróżką dolewaj gorące, roztopione masło - ciągle szybko mieszając. Sos powinien być puszysty i aksamitny.

Leave a Reply