Marchewkowe babeczki z orzechami

Pachnące, bezglutenowe warzywne babeczki. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Świetnie sprawdzą się podczas przyjęć, urodzin oraz jako smaczna przekąska do pracy lub szkoły zapakowana w lunch box. Delikatność i słodycz marchewek wspaniale komponuje się z chrupkością orzechów. 

Wydrukuj

Marchewkowe babeczki z orzechami

napisała:

5,0 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Pyszne warzywno - orzechowe babeczki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 jajka w rozmiarze m
  • 1 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 40g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 marchewki
  • 60g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Orzechy posiekaj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli oraz przyprawę do piernika. Do marchewki dodaj orzechy, cukier, olej, jajka i zamieszaj. Marchewkową masę przełóż do mąki i mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wyłóż do papilotek ułożonych w silikonowej formie do babeczek. Ciasto powinno zająć około 3/4 wysokości papilotek. Piecz do suchego patyczka - około 20/25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Podawaj udekorowane lukrem, posypane orzechami lub cukrem pudrem.

Leave a Reply