Soczewica z warzywami

Właściwości zdrowotnych soczewicy jest bardzo wiele. Tak jak inne rośliny strączkowe, zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Zawiera również wiele kwasu foliowego niezbędnego i bardzo potrzebnego organizmom kobiet w ciąży. Soczewica bogata jest również w potas który pomaga regulować ilość wody w organizmie, obniża ciśnienie krwi oraz ma pozytywny wpływ na serce. Dodatkowym atutem soczewicy jest jej pyszny smak który w połączeniu z kolorowymi warzywami pięknie komponuje danie.

Wydrukuj

Soczewica z warzywami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zdrowa i aromatyczna forma przygotowania soeczewicy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 1 zielona papryka
  • 100g soczewicy zielonej
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól/pieprz
  • olej
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotuj al dente w osolonej wodzie. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek dodaj cukinię, paprykę, papryczkę chilli i pomidory. Dodaj ugotowaną soczewicę i dolej przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

Leave a Reply