Właściwości zdrowotnych soczewicy jest bardzo wiele. Tak jak inne rośliny strączkowe, zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Zawiera również wiele kwasu foliowego niezbędnego i bardzo potrzebnego organizmom kobiet w ciąży. Soczewica bogata jest również w potas który pomaga regulować ilość wody w organizmie, obniża ciśnienie krwi oraz ma pozytywny wpływ na serce. Dodatkowym atutem soczewicy jest jej pyszny smak który w połączeniu z kolorowymi warzywami pięknie komponuje danie.
Wydrukuj
Soczewica z warzywami
- V
- VG
- GF
- DF
Zdrowa i aromatyczna forma przygotowania soeczewicy.
Składniki
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 1 papryczka chili
- 1 zielona papryka
- 100g soczewicy zielonej
- 100g soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1l przecieru pomidorowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól/pieprz
- olej