Naleśniki crêpes suzette

Naleśniki można podawać na wiele sposobów. W wersji wytrawnej, wersji słodkiej. Każda opcja jest najlepsza, każda ma zwolenników i smakoszy. Naleśniki crepes suzette są wersją z dodatkiem alkoholu. Pomarańczowa skórka, sok i miąższ sprawia, że naleśniki są aromatyczne, słodkie i bardzo owocowe. Idealne na śniadanie, pyszne jako deser lub lunch. 

Wydrukuj

Naleśniki crêpes suzette

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Pyszne naleśniki z pomarańczą.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 4 pomarańcze
  • oliwa do smażenia naleśników
  • mięta do dekoracji
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 20ml likieru pomarańczowego (może być też rum)
Sposób przygotowania
Pomarańczę sparz gorącą wodą. 2 wyfiletuj - obierz ze skórki i wytnij miąższ omijając błonki. Z pozostałych zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (około 200ml). Jajka, mleko, szczyptę soli, kurkumę, skórkę z 1 pomarańczy i mąkę zmiksuj na jednolitą masę i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej z odrobiną oliwy. Każdy naleśnik złóż na 4 części. Z podanych proporcji wyjdzie 8 naleśników o średnicy około 25cm. Po usmażeniu naleśników wytrzyj patelnię by była sucha. Rozgrzej ją i wysyp połowę cukru - pozostaw nie ruszając by cukier się skarmelizował. Gdy przybierze już brązowo złoty kolor i zacznie robić się płynny dodaj połowę masła.  Szybko lecz ostrożnie mieszaj sos - będzie się na początku pienił. Ostrożnie na patelni ułóż 4 naleśniki. Podgrzej naleśniki chwilę z jednej strony a następnie przełóż na drugą. Dolej połowę soku z pomarańczy i poczekaj aż zgęstnieje. Na koniec zwiększ moc grzania dolej alkohol i gdy zacznie parować podpal go. Poczekaj aż alkohol się wypali i zdejmij patelnię z płyty. Z pozostałą częścią naleśników zrób identycznie. Naleśniki udekoruj pozostałą skórką  z pomarańczy, miętą i wyfiletowanym miąższem.

Leave a Reply